HockeyNews
PLUS

Lista: Här är SHL:s tio hetaste hemvändare

(9005) Everberg/Rödin/Högström
Bildbyrån

Publicerad: 15 juni 2019

FacebookXWhatsApp

SHL fortsätter att tappa spelare till NHL. Men inför kommande säsong är glädjande nog andra spelare samtidigt på väg hem från Nordamerika och ligor i Europa.
Mattias Ek, reporter och krönikör, listar här de tio hetaste hemvändarna.

SHL presenteras av ATG Sport

Victor Ejdsell, Färjestad (ny från Rockford). Foto: Bildbyrån.

10 Victor Ejdsell, f, Färjestad

Kommentar: Den 24-årige värmlänningen gjorde 20 mål för HV71 under sin första hela säsong i SHL. Det tog honom till Chicago i NHL. Men den senaste säsongen, i farmarlaget Rockford, var ingen spikrak fortsättning på karriären.
Nu tar han ny sats i klubben han SHL-debuterade i för fem år sedan. Här får Färjestad en skicklig forward som även kan användas som center.

Johan Sundström, Frölunda (Kunlun). Foto: Bildbyrån.

9 Johan Sundström, f, Frölunda
Kommentar: Han röstades fram till SM-slutspelets MVP vid Frölundas guld 2016 och var då en stark ledarfigur i sin moderklubb. Efter två skadefyllda säsonger i KHL är han tillbaka i Frölunda.
Scenariot för Sundström påminner om det som Anton Rödin har haft efter sin flytt från Brynäs. Vem av dem kommer att lyckas bäst i sin comeback?

Eric Martinsson, HV71 (Genève-Servette). Foto: Bildbyrån.

8 Eric Martinsson, b, HV71
Kommentar: Den spelskicklige skåningen var med och vann SM-guld med Växjö 2015. Och när han 2018 tog sitt andra guld med Smålandsrivalen var han SM-slutspelets poängbäste back.
Martinsson kommer nu från en lite tuffare säsong med spel i AHL och i Schweiz där han råkade ut för en hjärnskakning. Om han hittar tillbaka till tidigare form blir han ett jättelyft för HV.

Jakob Forsbacka Karlsson, Växjö (Boston). Foto: Bildbyrån.

7 Jakob Forsbacka Karlsson, f, Växjö
Kommentar: Den här Stockholmskillen spelade juniorhockey i Linköping och har aldrig spelat i SHL, men eftersom han spelade 28 NHL-matcher (3 mål, 6 assist) för Boston i NHL i vintras är han en av de mest spännande lirarna som återvänder till svensk hockey.
Därför får han ett wild card in på den här listan. En högerskytt och center. Redan där en kombination som är iögonfallande och användbar.

Johan Fransson, b, Leksand (Genève-Servette). Foto: Bildbyrån.

6 Johan Fransson, b, Leksand
Kommentar: Skridskoskicklig som få andra backar. Och med värdefull erfarenhet från topphockeyn i såväl internationell miljö som från spel i SHL-klubbarna Luleå, Frölunda och LHC.
”Frallan” är både defensivt och offensivt skicklig och lär få massor av istid i Leksand. Han är socialt väldigt omtyckt och kommer att få ta en ännu större roll under den första tiden i SHL då skadade backklippan Mattias Karlsson är ur spel.

Anton Rödin, Brynäs (Davos). Foto: Bildbyrån.

5 Anton Rödin, f, Brynäs
Kommentar: Det har gått tre år sedan 28-årige Rödin spelade för Brynäs. Skadorna har varit många. Och den senaste säsongen, i schweiziska Davos, var en mellansäsong för Rödin personligen. Han var likväl uttagen i Tre Kronor i november, men skadades då på en träning.
I Brynäs kommer han att få en ledande position och han kommer säkerligen också att ta en frontroll i laget. Det lutar åt succé även om det naturligtvis är upp till bevis.

Nicklas Lasu, Frölunda (Kärpät). Foto: Bildbyrån.

4 Nicklas Lasu, f, Frölunda
Kommentar: Det här är snudd på en drömvärvning. Lasu är så mycket Frölunda det går att komma. Efter två kanonsäsonger hos finska Kärpät, där han vunnit guld och spelat final två säsonger i rad, är han redo att fortsätta jobba stenhårt i klubben han älskar.
Lasu är en laglojal tvåvägsspelare som hade bäst plus/minus (+35!) i den finska ligan den senaste säsongen. Han kommer att hjälpa Joel Lundqvist att driva laget framåt i kampen mot ännu ett SM-guld.

Emil Pettersson, f, Växjö (Tucson). Foto: Bildbyrån.

3 Emil Pettersson, f, Växjö
Kommentar: I torsdags berättade Lakers sportchef Henrik Evertsson att den begåvade centern är åter i SHL och i Växjö. Det gör att Växjös centerbesättning håller toppklass och bör ge smålänningarna både den spets och den bredd som krävs för att på allvar kunna vara med och slåss om SM-guldet.
Ska vi gissa på att Pettersson har någonstans mellan 35 och 40 poäng i sig? Senast den 25-årige centern var hemma i SHL gjorde han 38 poäng på 51 matcher, och då bytte han Skellefteå mot Växjö halvvägs in i säsongen.

Dennis Everberg, f, Rögle (Zug). Foto: Bildbyrån.

2 Dennis Everberg, f, Rögle
Kommentar: Det har gått fem år sedan 27-årige Everberg spelade i Rögle. Nu har han skrivit ett kontrakt ända fram till 2024. Snacka om att ha flyttat hem!
I bagaget har han med sig två VM-guld, ett schweiziskt cupguld, erfarenhet från både NHL och KHL och dessutom OS-spel. Senast den urstarke forwarden spelade i SHL gjorde han 18 mål och 37 poäng för Växjö. I den här miljön blir han en tillgång på många tänkbara sätt. Wow!

Marcus Högström, b, Djurgården (Stockton). Foto: Bildbyrån.

1 Marcus Högström, b, Djurgården
Kommentar: NHL-äventyret blev en besvikelse och man lider med honom. En ryggskada följd av en knäskada satte stopp för alla chanser att få spela med Calgary i NHL. När han stack från Djurgården för ett år sedan var han den spelare i SHL som hade mest istid och han var lagets bästa back.
Högström kommer att ge Djurgården stabilitet i defensiven och blir på nytt en offensiv kraft när han trampar igång från egen zon och uppåt i banan. En grymt viktig pusselbit.

Bubblare

Niklas Hansson, b, Rögle, Axel Holmström, f, HV71, Adam Ollas Mattsson, b, Malmö.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!